Activiteiten

*** Als gevolg van de brand (31 aug. 2019) zijn de onderstaande activiteiten op de Gedenkplaats-locatie in Haaren (naar wij hopen tijdelijk) opgeschort ***

 

Voorzitter Jan Pommer: “We gaan door, opdat we niet vergeten”.

Zaterdag 31 augustus 2019 rond 17:30 uur werd brand gemeld op Landgoed Haarendael, het voormalig “Kamp Haaren”. Door vakkundig optreden van de massaal opgeroepen brandweerdiensten is het grootste deel van de Gedenkplaats gered, dit heeft “slechts” beperkt waterschade opgelopen. De expositiezaal “Englandspiel” is helaas wel vernietigd.

We zijn weliswaar erg aangeslagen, maar niet verslagen. We gaan door “opdat we niet vergeten”:

(1) Ook al is de expositie rond het Englandspiel door de brand vernietigd, de geplande bijeenkomst op zaterdag 7 september 2019 gaat door;

(2) Zondag 8 september 2019 is een documentaire van KRO Kruispunt op TV, over een tweetal levensverhalen uit de oorlog in Kamp Haaren, het huidige Haarendael. Hiervoor werden op maandag 26 augustus 2019 (dus zes dagen vóór de brand), de opnames op locatie gemaakt. Dit zijn dus de laatste beelden van Haarendael in die staat;

(3) Ook de Vriendendag op 14 september 2019 a.s. gaat door.

De bijeenkomsten op 7 en 14 september 2019 vinden plaats in het Ontmoetingscentrum Den Domp, Kerkstraat 26, 5076 AW Haaren. Zie voor meer details onder “Nieuws” (daar naar omlaag bladeren).

 

actueel overzicht op AGENDA

Entree 3

 

*** Als gevolg van de brand (31 aug. 2019) zijn de onderstaande activiteiten op de Gedenkplaats-locatie in Haaren (naar wij hopen tijdelijk) opgeschort ***

 

VRIJ BINNEN LOPEN

Tijdens onze openingsuren kunt u gewoon vrijblijvend binnenlopen.
Op de eerste plaats ervaart u bij zo’n bezoek aan de ‘Gedenkplaats Haaren’ de rustgevende sfeer van het monumentale oude gebouw, met allerlei informatie over de oorlog en de gevangenen. U neemt een kijkje in de verhoorkamer (waar de gevangenen geen prettige herinneringen aan hebben), loopt door de refter, waar tijdens de oorlog recht werd gesproken, u wandelt over de binnenplaats waar de gevangenen gelucht werden en op de eerste verdieping kunt u ervaren wat het betekent om in een cel te moeten ‘wonen’. Het mooie atrium en de monumentale kapel zijn ook een bezoekje meer dan waard, evenals de zalen waar de gijzelaars, die meer vrijheid  hadden dan de gevangenen, veel van hun tijd doorbrachten. Bij droog weer kunt u buiten in het park de rust voelen…

Op diverse plaatsen binnen het gebouw zijn wisselende exposities met steeds andere thema’s: zeker een bezoek waard!

Aan het einde van uw bezoek kunt u evtueel afsluiten met een kopje koffie of thee.
Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld.

openingstijden, route

RONDLEIDING

2001 - Rondleiding Schotse bevrijders

2001 – Rondleiding Schotse bevrijders

Natuurlijk kunt u de voormalige gevangenis ook bezoeken onder leiding van een gids, die in ruim anderhalf uur heel veel over de geschiedenis kan vertellen!
Een vaste groep vrijwilligers verzorgt rondleidingen door het gebouw en, bij goed weer, ook buiten:

  • dagelijks op afspraak in de maanden april t/m oktober,
  • kosten € 3,– per persoon, minimaal 8 personen
    Informatie: tel. 06- 5118 5791 – 06 4668 7419, e-mail info@gedenkplaats.nl

MUSEUM

Entree voor het museum is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

tijdens gijzeling gemaakt D. Peereboom

tijdens gijzeling gemaakt door D. Peereboom

In het atrium (voorportaal van de kapel), in de narthex (achterste deel van de kapel) en in het voorste deel van de gang vindt u ons museum.

In de loop der jaren hebben we ontzettend veel voorwerpen, brieven, tekeningen, foto’s etc. gekregen van oud gevangenen en oud gijzelaars, later ook van familieleden van deze oud ‘bewoners’.
Daarnaast hebben we ook diverse voorwerpen in bruikleen.

Aldus heeft de ‘Gedenkplaats Haaren’ inmiddels een grote collectie opgebouwd, teveel om allemaal te laten zien. In onze semi-permanente exposities tonen we een grote verscheidenheid uit deze collectie.
Waarschijnlijk herkent u nog mensen op de foto’s en verwondert u zich over de talrijke voorwerpen … waar werden die voor gebruikt? U leest over het verzetswerk van onze dorpsgenoten etc. etc.

Graag doen we hier nog een oproep:
Heeft u, of anderen in uw omgeving, ook nog voorwerpen, papieren, foto’s etc. die betrekking hebben op de ‘Polizei- und Untersuchungsgefängnis Lager Haaren’, het oude Groot Seminarie …? Wij zijn er heel blij mee!

Bel of mail ons aub om een afspraak te maken. We ontvangen u graag op de Gedenkplaats, maar we komen het ook graag bij u ophalen!

EXPOSITIES

EEN OORD VAN BANG WACHTEN

De titel van deze tweejaarlijkse wisselexpositie is een verwijzing naar het gelijknamige boek van historicus en publicist Peter Bak, dat op 28 mei 2018 verschenen is. Dit boek gaat over Kamp Haaren 1941-1944 (zie ook:  Boek ‘Een oord van bang wachten’)

3106 Turfstrepen
De expositie geeft een beeld van wat bekende en minder bekende gijzelaars en gevangenen ervaren hebben tijdens hun gevangenschap in Haaren. Dit gebeurt aan de hand van foto’s en citaten uit brieven en dagboeken.

De expositie Een oord van bang wachten opent met een gang met 3106 turfstreepjes die elk 1 geregistreerde gevangene of gijzelaar voorstellen. In totaal echter hebben ruim 4000 mensen in de oorlogstijd hier een kort of langer gedwongen verblijf gehad. Ze werden op het einde niet eens allemaal meer geregistreerd, dat wordt gesymboliseerd door de lege wanden.

Deze expositie is te zien tot en met oktober 2019

Meer info

 

Daarnaast loopt nog steeds, in samenwerking met Stichting Onderzoek Englandspiel (SOE), de indrukwekkende expositie

ENGLANDSPIEL

Val van Icarus - Englandspiel monument, Den Haag

Val van Icarus – Englandspiel monument, Den Haag

7 september 2014 tot april 2017
‘Englandspiel’ is de naam van een ‘oorlogsspel’ waarbij 54 Nederlandse geheim agenten de dood vonden!

Als gevolg van hun contra-spionage konden de Nazi’s de agenten gemakkelijk gevangen nemen en in Kamp Haaren opsluiten.
Nadat deze agenten langdurig waren ondervraagd in Haaren kwamen de meesten uiteindelijk in Mauthausen terecht, waar de laatsten op 6 en 7 september 1944 om het leven kwamen.

Iedereen kent de belevenissen van de ‘Soldaat van Oranje’, maar dat vanuit Haaren een soortgelijke, hachelijke vlucht van bezet Nederland naar het veilige Engeland werd gemaakt, is veel minder bekend!

In de refter van het oude Groot Seminarie is over dit ‘Englandspiel’ een permanente expositie ingericht, die geopend werd op 7 september 2014, exact 70 jaar na de terechtstelling van de laatste geheim agent op 7 september 1944.

Meer info

 

Ter gelegenheid van de herdenking “75 jaar fusillade gijzelaars”, organiseren we (samen met andere betrokken organisaties) de reizende expositie

fusillade Goirle tek. Bb

GEGIJZELD VOOR DE VRIJHEID

Om het groeiende verzet tegen de bezetter te breken werden ‘Präventiv Geiseln’ ofwel antiverzet-gijzelaars gevangen gehouden in Kamp Haaren en in Beekvliet (St. Michielsgestel).

Op zaterdag 8 augustus 1942 kwam het bericht, dat in Rotterdam een aanslag gepleegd is op een trein. De bezetter wil vóór 14 augustus weten wie deze aanslag gepleegd heeft. Als niemand zich meldt ‘zal op de gijzelaars teruggegrepen worden, die met hun leven voor dergelijke daden van sabotage borg staan.’
Niemand meldt zich …

‘Aangezien, ondanks de uiterst dringende uitnoodiging van den Wehrmachtsbefehlhaber General der Flieger Christiansen, de daders van den springstofaanslag in Rotterdam te laf zijn geweest om zich aan te melden, zijn de volgende gijzelaars aangepakt en hedenmorgen doodgeschoten:

  • Mr. Robert van Baele
  • Willem Ruijs
  • O.E.G. Graaf van Limburg Stirum
  • Christoffel Bennekers
  • Alexander Baron Schimmelpenninck van Der Oye

Meer info

 

HERDENKING

‘Gedenkplaats Haaren’ staat jaarlijks ook even stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen van weleer.
Rond 5 mei o.a. herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met sprekers, muziek en legt de voorzitter een krans bij de ‘Poort der Zuchten’. Daarnaast wordt er ook bij elke opening van een expositie even stilgestaan bij de slachtoffers die vielen bij die episode.

Alle geïnteresseerden zijn bij deze herdenkingen welkom!

ONDERWIJS

Met basisscholen in de directe omgeving van de ‘Gedenkplaats Haaren’ hebben we een goede band opgebouwd. Dit willen we echtere uitbreiden naar het voortgezet onderwijs.

Rondleiding

Voor kinderen van basisscholen en voortgezet onderwijs verzorgen we ook rondleidingen, afgestemd op de betreffende leeftijdsgroep.

Gastles

Onze medewerker Cees van Roessel (oud-leraar) verzorgt graag een gastles in de klas. Na een voorbereidend gesprek weet hij de kinderen heel boeiend de vertellen over de oorlog in het algemeen, over een speciaal aspect hiervan, bijvoorbeeld hun dorp tijdens de oorlog of over de kinderen die gevangen waren in ‘Kamp Haaren’ …

Herdenken en kranslegging

kranslegging CKinderen van de Haarense basisschool ‘De Klim-op’ hebben de ‘Poort der Zuchten’ geadopteerd. Jaarlijks komen ze hier samen om een krans te leggen en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken, met o.a. muziek en poëzie. Hiermee willen ze hun wens uiten: nooit meer!

Verslag van de laatste herdenking

Meer onderwijs gerelateerde informatie: info@gedenkplaats-haaren.nl

Van ‘Nieuwsbrief’ naar

Gedenk!

Na achttien jaar ‘Nieuwsbrieven’ werd het tijd een stap vooruit te maken: een nieuwe naam, groter formaat en veel kleur, hopende hiermee onze Gedenkplaats nog beter te presenteren.

‘Stichting Vriendenkring Haaren’, de officiële organisator van ‘Gedenkplaats Haaren’, geeft drie maal per jaar (april, september en december) dit blad uit. Het wordt toegezonden aan ‘Vrienden’ en abonnees.
‘Vriend’ bent u door minimaal € 45 per jaar te schenken. Abonnees betalen minimaal  € 15 per jaar.

Meer info

actueel overzicht op AGENDA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *