ENGLANDSPIEL

Permanente expositie
Deze expositie geeft een beeld van een stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, dat bekend staat als het ‘Englandspiel’ of ‘Operation Nordpol’, zoals de Duitsers het noemden.

Door dit ‘Englandspiel’ vielen zeker 59 gedropte agenten in handen van de bezetter en werden in de ‘Polizeigefängnis Haaren’ opgesloten, vanwege de afgelegen ligging. Het mocht immers niet bekend worden dat er agenten waren opgepakt, want dan zou Engeland het ook snel weten.
Slechts enkelen wisten te ontsnappen. Iedereen kent de belevenissen van de ‘Soldaat van Oranje’, maar dat vanuit Haaren een soortgelijke, hachelijke vlucht van bezet Nederland naar het veilige Engeland werd gemaakt, is veel minder bekend!

Englandspiel gedenkplaat 4Deze expositie laat o.a. een kaart van de droppingsplaatsen zien, parachutes, kleding van agenten, ontvangst- en zendapparatuur. In de vitrines originele dagboeken en andere persoonlijke voorwerpen van de agenten, alsmede originele kaarten van vluchtroutes door België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Tegen de wand een grote serie foto’s van de gedropte agenten.

 

Ontwerp en samenstelling:  werkgroep exposities met medewerking van Adri Wijnen, Stichting Onderzoek Englandspiel, John Meulenbroeks van ‘Museum De Bewogen Jaren’ in Hooge Mierde.
Materialen: eigen collectie,  Stichting Onderzoek Englandspiel, Museum de Bewogen Jaren

Voor zover persoonlijke gegevens verstrekt werden, is daarvoor overal toestemming van belanghebbenden verkregen.

Meer informatie: Gevangenen Englandspiel      –     www.englandspiel.eu/

Film van de opening op 7-9-2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *