BS Klim-op bezoekt Gedenkplaats

  • door

Woensdag 13 april 2016

BS de Klim-op bij de Poort der Zuchten

BS de Klim-op bij de Poort der Zuchten

Veertig kinderen van de basisschool de Klim-op stappen om half 11 bij school op hun fiets, om samen naar de Gedenkplaats Haaren te rijden.
Al enkele weken hebben ze zich verdiept in de geschiedenis van het oude Groot Seminarie, met name in de periode van 1940 tot 1944, de oorlogsjaren!

In september 1941 werd het hele landgoed in beslag genomen door de Nazi’s, die er tot oktober 1944 gijzelaars en gevangenen hebben opgesloten.

even een glaasje drinken ...

even een glaasje drinken …

Eerst fietsten de kinderen naar de ‘Poort der Zuchten’, door de gevangenen zo genoemd omdat ze via deze mooie poort, in een mooie omgeving, naar hun cel werden gebracht!
Nadat Cees (van Roessel) hier verteld heeft wat er tijdens de oorlog bij deze poort gebeurde, stappen de kinderen weer op de fiets en gaan ze naar het imposante gebouw.

Allereerst naar de grote aula, om een glaasje fris te drinken.

in de verhoorkamer ...

in de verhoorkamer …

Daarna wordt de groep in twee kleinere groepjes gedeeld en beginnen ze, onder leiding van de gidsen Cees van Roessel en Henk van Helvert, aan de rondleiding door het gebouw, door dezelfde gangen en kamers, waar ook de Nazi´s en de gevangenen hebben rondgelopen …
Ze staan in de grote kapel, in de verhoorkamer, lopen over de binnenplaats waar de gevangenen ‘gelucht’ werden, zitten even in een echte cel, bekijken de portretten van de 54 geheim agenten, die hier in het kader van het spionagespel ‘Englandspiel’ opgesloten waren en berecht werden. In de rechtszaal van de Nazi’s hangen nu hun portretten en wordt hun verhaal verteld.

Indrukwekkend!

De beschikbare tijd was uiteindelijk toch te kort om álles te kunnen zien, maar daarvoor komen ze nog maar een keertje terug, misschien met hun ouders, broertjes en zusjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *