Rondleiding familie de Quay

  • door

Afgelopen dinsdag 22 september heb ik Rutger de Quay, tweede zoon van oud-gijzelaar Professor Jan de Quay (de latere Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant en minister-president) rondgeleid door de Gedenkplaats. Hij werd vergezeld door zijn vrouw en zijn zwager Fred Janssens uit Helvoirt, de echtgenoot van een dochter van Prof. De Quay. De heer Rutger de Quay is officier bij de Koninklijke Marine geweest en woont al jaren in de Verenigde Staten.

College Prof. Dr. J.E. de Quay, Kamp Haaren getekend: Arch. P. Zwart Collectie Gedenkplaats Haaren

College Prof. Dr. J.E. de Quay, Kamp Haaren
getekend: Arch. P. Zwart
Collectie Gedenkplaats Haaren

De bezoekers waren bijzonder onder de indruk van het gebouw, dat nog praktisch helemaal zo is als toen de gijzelaars en gevangenen er verbleven. Ook de tentoonstellingen werden erg gewaardeerd.
Ze toonden bewondering voor hetgeen de medewerkers van de gedenkplaats hebben gepresteerd.

Bijzondere aandacht trok de in een van de vitrines tentoongestelde briefkaart die Prof.¬† De Quay op 29 december 1942 vanuit Haaren schreef ‘aan de jongeheer Frankje Houben’, die later zelf ¬†Commissaris van de Koningin in Brabant zou worden, een van de opvolgers van Prof. De Quay dus.

Al met al was het een bijzondere middag.
Weer bleek eens dat Gedenkplaats Haaren voor velen, van wie verwanten hier verbleven, een bijzondere functie heeft om te herinneren en te gedenken. Mij is weer gebleken dat dit altijd aanspreekt!

Wim Lindemann
gids Gedenkplaats Haaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *