Deze, tweejaarlijkse, wisselexpositie heeft als titel Een oord van bang wachten, n.a.v. het gelijknamige boek van historicus en publicist Peter Bak dat in mei 2018 verschenen is en handelt over Kamp Haaren 1941-1944.
De expositie geeft een beeld van wat bekende en minder bekende gijzelaars en gevangenen ervaren hebben tijdens hun gevangenschap in de Polizeigefängnis Haaren.
Dit gebeurt aan de hand van foto’s en citaten uit hun brieven en dagboeken, maar ook met verschillende diashows en voorwerpen.
Wilt u (tijdens uw bezoek) nog meer, specifieke informatie over gijzelaars en/of gevangenen, vraag het aan de aanwezige vrijwilligers of rondleiders. (Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak.)
De expositie Een oord van bang wachten opent met een gang waarin 3106 turfstreepjes op de wanden staan. Elk streepje staat voor 1 geregistreerde gevangene of gijzelaar.
In totaal echter hebben ca. 4000 mensen hier een kort of langer gedwongen verblijf gehad tijdens de oorlog. Ze werden op het einde niet eens allemaal meer geregistreerd, dat wordt gesymboliseerd door de lege wanden…
Vera Nooijen
Het ontwerp voor deze expositie is van Vera Nooijen, een studente van ‘SintLucas’ in Boxtel. De uitvoering is gedaan door vrijwilligers van de Gedenkplaats, m.m.v. inwoners van Haaren.
De tentoonstelling werd geopend tijdens het symposium Oorden van bang wachten. Peter Bak presenteerde het eerste exemplaar van het boek aan de Commissaris van de Koning Wim van de Donk die het belang van het behoud van herdenkingsplaatsen als deze onderstreepte.
Kom dat belang zelf ontdekken en begrijp waarom er aan die opvallende poort langs de weg Den Bosch-Tilburg vaker in het jaar kransen en bloemen gelegd worden.
Ook voor leerlingen van basisscholen en middelbaar onderwijs is deze bijzondere expositie een informatieve, aansprekende belevenis!